Zuid Amerika 2018

Hallo allemaal, daar zijn we weer voor onze 3e update, de tijd vliegt om en er is al een maand voorbij van de 6. 
 
#23 Bariloche 28-02
Om 11 uur stonden we met ons rugzakje en boterhammetjes gesmeerd klaar voor onze eerste schooldag..... spannend!  Het was vandaag maar 2 uurtjes en we kregen les van Veronique, de eigenaresse zelf van Spaanse school La Montana. Een leuke manier van lesgeven en we zijn blij dat we in Nederland van tevoren een cursus hebben gedaan, dit maakt het toch wat makkelijker. In de middag hebben we nog een activiteit gedaan met wat andere studenten, namelijk het spel Dixit gespeeld, in het Spaans natuurlijk. De komende week verblijven we in een ander hostel dan gisteren, in Periko's hostel. Het ligt dicht bij de school, is netjes, schoon  en gezellig. 
 
 • 023011
 • 023021
 • 023031


#24 Bariloche 01-03
Vanmorgen begonnen met een rondje hardlopen. Stukje langs het meer en daarna via een zandweggetje omhoog terug naar hostel. Om 11 uur hadden we weer Spaanse les. Twee uurtjes in de morgen en 2 uurtjes in de middag. In de avond konden we een Tango les volgen vanuit onze school. Dit was wel leuk, maar hier ligt William zijn talent duidelijk niet. Janine werd wat vaker uitgenodigd voor een dansje door een Argentijnse chico! Er is dus nog veel werk aan de winkel voor een misschien, ooit, eventuele openingsdans in de toekomst.
 
 • 024011
 
#25 Bariloche 02-03
Dag 3 van de Spaanse les en het gaat wel goed, bij William iets sneller dan bij Janine. Tussen de middag hadden we een lunch met andere klasgenoten. Iedereen mocht wat mee brengen en gezamelijk alles op smikkelen. De lessen deze week waren eigenlijk groepslessen tot 6 personen, maar omdat er niemand van ons niveau was hebben we dus privéles met ons 2, perfect om te leren. 's Avonds een biertje gedronken met de andere die les hadden in een cafe.
 
 • 025011


#26 Bariloche 03-03
Weekend, zo voelde het vandaag een beetje na de lessen deze week, ook al hebben we een half jaar lang elke dag weekend. Dus lekker eropuit gegaan. We hadden een excursie geboekt om te gaan wild water raften. Met 3 andere stellen en een instructeur zaten we in de raft. De rest was Spaanstalig dus konden we onze lessen in de praktijk brengen. Het was een klasse 3 / 4 rivier genaamd Rio Manso, maar de stroming was niet echt hard aan het einde van de zomer. Beetje jammer, maar het was wel leuk in de boot en af en toe eruit springen om een stukje te drijven in het water en alles onder het genot van een zonnetje. Na afloop een BBQ gehad, lekker een halve koe naar binnen gewerkt. 
 
 • 026011
 • 026021
 • 026031


#27 Bariloche 04-03
Hiken stond vandaag weer op het programma. In de ochtend met de bus naar Cerro Cathedral gegaan om vanuit daar de wandeling te starten. Het was iets frisser vandaag door wat regen in de morgen, maar perfect om te lopen. We hebben de route naar Refugio Frey gelopen en bovenop nog een stukje geklommen voor een beter uitzicht over een vallei en een meertje. Een makkelijkere wandeling vandaag en het uitzicht was wel mooi, maar niet zo overdonderend als in Torres del Paine. We hebben bijna 25 km gelopen en vanuit het start punt naar Bariloche gelift. Een Argentijns stel nam ons mee en dat was ideaal om het Spaans weer te verbeteren. 
 
 • 027011
 • 027021
 • 027031


#28 Bariloche 05-03
In de ochtend Spaanse les van Sasha, onze lerares. Deze week weer het geluk dat we weer alleen les krijgen ipv groepsles met bijvoorbeeld 6 studenten. De les is van 9 tot 1 en daarna kunnen we nog wat ondernemen in de namiddag. Vandaag hebben we gekozen om een hike te doen naar Llao Llao, een uitkijkpunt over de meren en bergen rondom Bariloche. Deze wandeling was makkelijk en het uitzicht was schitternd over alle meren in de omgeving. Deze omgeving wordt niet voor niets het Lake District genoemd en is daarom erg toeristisch. 
 
 • 028001
 • 028011
 • 028021
 • 028031
 • 028041
 
#29 Bariloche 06-03
Ook vandaag gingen we weer geheel vrijwillig de schoolbanken in om wat Spaanse kennis op te doen. Na de middag hebben we de bus genomen naar Lago Gutierrez om een uurtje te gaan kajakken. Dit viel een beetje tegen want we mochten maar binnen een klein gebied blijven. Tijdens het uurtje kajakken zijn we 2 keer op en neer geweest, alhoewel het meer William de motor was en Janine de zonnekoningin. Toch genoten in het zonnetje op het water en na afloop nog een wandeling gemaakt naar een watervalletje en een uitzichtpunt. Weer een lange dag en na het eten moesten we ons nog een keer oppakken voor het huiswerk! 
 
 • 029011
 • 029021
 • 029031
 • 029041
 • 029051


#30 Bariloche 07-03
Hola! Daar zijn we weer. Vandaag wilden we eens een rustiger dagje dan de afgelopen dagen. Na de les hebben we wat gegeten en spaans geoefend en met de bus naar Campanario geweest. Deze keer maar 1 km omhoog lopen en 1 km terug rennen. Bij het uitzichtpunt, wat overigens de mooiste was voor ons in Bariloche, hebben we huiswerk gemaakt. Bij het uitzichtpunt kon je alle meren en bergen rondom Bariloche zien in een 360 graden panorama! Terug met de bus ging niet zo makkelijk dan we dachten, 2 bussen zaten vol en namen geen passagiers meer mee. Dus zijn we maar terug gaan liften en dat ging prima. 's Avonds gekookt en daarna weer de oogjes dicht in het huiselijke hostel waar we ons goed thuis voelen.
 
 • 030011
 • 030021
 • 030031
 • 030041
 

#31 Bariloche 08-03
Samen naar de les gegaan, maar Janine was vandaag ziek, buikloop en overgeven. De les nog wel afgemaakt, maar daarna is ze meteen naar bed gegaan. William heeft vandaag een MTB gehuurd om even wat stoom af te blazen na de vele lesuren deze week. Een leuke ronde gefietst genaamd Circuito Chico. Het weer was goed vandaag op wat wind na. De route zelf was 20 km, maar met heen, terug en een extra lus kwam het uit op 72 km met bijna 1500 hoogtemeters. De fiets, een veel te zware GT 27,5" fietste ok, maar het is niet te vergelijken met mijn eigen. Het was heerlijk om weer even op de fiets te zitten en dat met zo'n uitzichten...... heerlijk. Bij terugkomst sliep Janine nog en ze was flink ziek. 
 
 • 031011
 • 031021
 • 031031
 
#32 Bariloche 09-03
Hola! Hoy nosotros escribimos en Español. Nosotros hablamos y escribimos un poco Español. La escuala es muy bueno y nosotros escuchamos mucho. A la tarde nosotros vamos a un mercado y un cerverceria con los otros estudiantes. Muchas gracias Sasha para enseñar nosotros. 
 
Janine is nog steeds ziekjes en morgen gaan we waarschijnlijk reizen richting Chili ............ Tot de volgende update!
 
 • 032011
 
 

Hallo allemaal hier volgt onze eerste reisblog van ons half jaartje Zuid Amerika, we zijn nu ruim een week onderweg en genieten volop van al het mooie dat Argentinië te bieden heeft. 


Jullie kunnen onze route volgen via: http://www.polarsteps.com/WilliamBeurskens
Via deze site kunnen jullie precies volgen waar we momenteel zijn. Aanmelden is niet nodig, gewoon op de link naar Zuid Amerika klikken.
Veel leesplezier en in het gastenboek kunnen jullie ook een berichtje achter laten, groetjes van Janine en William!

 

#1 Schiphol 06-02

Wat is dat heerlijk wakker worden. Weten dat onze droomreis eindelijk begint en een half jaartje niet werken, wat een vooruitzicht. Na een gezellige lunch met vrienden en familie hebben we afscheid genomen. Iedereen bedankt voor de kaartjes en berichtjes afgelopen weken! We zijn met de trein naar Schiphol gegaan voor de vlucht naar Buenos Aires.

 • 00111
 • 00131
 • 00151


#2 Buenos Aires 07-02
Na een goede nachtvlucht (William lag minimaal 8 uur in diepe slaap) zijn we aangekomen in het zonnige Buenos Aires in Argentinië. Op de fiets hebben we door de stad gefietst, ideaal om de stad te verkennen. We hebben de wijken La Boca, Palermo, Recoletta gezien en het ecologisch park Costanera Sur. De wijk La Boca was erg mooi, kleurrijke huisjes, muurschilderingen en gezellige straatjes. Voor ons was deze kennismaking met Buenos Aires genoeg, we zijn niet zo'n stadmensen en hebben meer zin in de natuur. Ons hostel Lopez was goed, alleen erg gehorig, want de buren hadden een heftige nachtdienst!

 • 00211
 • 00221
 • 00231#3 Ushuaia 08-02
Om half vier ging de wekker om het vliegtuig te halen naar Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld in Argentinië. Na aankomst in ons hotel la Casa de Alba zijn we begonnen aan onze eerst hike. Ushuaia ligt aan het Beagle kanaal en is omringd door bergen en een kleine gletsjer, Glacier Martial. Deze zijn we op gelopen tot aan de voet van de gletsjer, onder het genot van een zonnetje. Een mooi tochtje met een schitterend uitzicht over Ushuaia.

 • 00311
 • 00321
 • 00331#4 Ushuaia 09-02
's Morgens waren we aan het twijfelen wat we gingen doen en uiteindelijk de keuze gemaakt voor een hike. Deze keer rondom Glacier Martial in natuurgebied Tierre del Fuego. De tocht begon met een heerlijk zonnetje en we hadden de keuze om naar de laguna te lopen en terug of lekker vlak rondom de gletsjer. We liepen op dat moment door een mooi bosrijk gebied. Janine had geen zin om weer te klimmen dus kozen we voor de vlakke maar langere tocht van ongeveer 20 km. Na 2 uur begon het pad wat ruiger te worden met klimmen en dalen erbij. Op dat moment nog erg leuk en gaaf om in zo'n ongerept natuurgebied te wandelen. Janine had al honger maar William wilde op een bepaalde plek lunchen en dat was nog een uurtje wandelen. Maar na 1,5 uur hadden we zelfs de T-splitsing die er nog ver voor lag niet bereikt. Dus toen mocht er eindelijk gegeten worden en daarna snel weer door. Het pad werd ruiger en het was klimmen geblazen. Nog geen half uur later begon het pad nog ruiger te worden. Bijna elke stap was kijken hoe en waar je je voet plaatste. Het schoot niet op en Janine zat er helemaal doorheen toen bleek dat we pas halverwege waren (10 km) en zagen dat we nog mininaal 3 km moesten klimmen! En hoe kon het ook anders. Het weer sloeg finaal om naar flinke wind en sneeuwbuien. Dit is dus wat ze bedoelen met 4 seizoenen in een dag. Er zat niets anders op dan door blijven lopen en zuinig aan doen met het beetje water wat we nog over hadden. Na 2 uur hadden we de top bereikt. Vanuit daar kon het dalen gelukkig beginnen. Het pad werd beter begaanbaar, maar wel veel stenen en meer open stukken. Bij het zien van de zee was het een opluchting bij William, maar Janine dacht, o nee nog zo ver. Het was nog een flink stuk lopen tot aan het dal. Eenmaal daar moesten we nog enkele km omlopen om tot de openbare weg te komen.  Na net geen 25 km waren we er allebei klaar mee en waren dolgelukkig toen we gelijk een taxi vonden om ons naar Ushuaia terug te brengen, voor een hapje, wat ook nog tegen viel. De hele hike welgeteld 6 personen, 17 paarden en een vos tegen gekomen. Wat een adembenemende omgeving en avontuurlijke, maar heftige tocht die we niet snel zullen vergeten!

 • 00411
 • 00421
 • 00441
 • 00451#5 Ushuaia 10-02
Deze dag was een rustiger dagje, heerlijk op de boot. Met een catamaran hebben we een tocht gemaakt over het Beagle kanaal. Mooie vergezichten tussen de met snewwu bedekte bergen links en rechts van ons. Onderweg een paar stops gehad om een grote kolonie vogels, zeeleeuwen en pinguïns te aanschouwen. De rest van de dag hebben we door Ushuaia gelopen en de reis naar El Calafate voor bereid.

 • 00511
 • 00521
 • 00531
 • 00541

 

#6 El Calafate 11-02

Na het ontbijt met de backpack naar de luchthaven gelopen voor de vlucht naar El Calafate. Gelukkig nog een vlieg ticket gevonden, de bussen zaten vol vanwege de vakantietijd en anders was het een of meerdere dagen wachten.  In El Calafate hebben we wat rond gelopen en de planning gemaakt tot aan de hike in Torres del Paine. Het is een gezellig stadje en de hele week is het feestweek. Zaterdag komen we hier terug voor optreden van Luis Fonsi, ja ja, die van Despacito!

 • 00611
 • 00621


#7 El Calafate 12-02
Op deze zonnige dag hebben we de Perito Moreno bezocht in het nationaal park Los Glacieres. Via een zandweg langs het Lago Argentino zijn we naar het park gereden met de bus. Onderweg even bij een ranch gestopt voor wat te drinken en wat foto's. De gletsjer Perito Moreno was erg indrukwekkend, een ijsmassa van meer dan een kilometer breed en 40 meter hoog die in het meer uitkomt en smelt vanaf de Patagonische ijsvlakte. Wat een natuur geweld en een herrie als er wat afbrokkeld. Wel super toeristisch, maar dat mocht de pret niet drukken. Na afloop hebben we de bus gepakt naar El Chaltén.

 • 00711
 • 00721
 • 00731#8 El Chaltén 13-02
Ons eerste nachtje in een hostel op een slaapzaal van 6 personen beviel goed. 's morgens lekker rustig aan gedaan en daarna een korte hike gemaakt naar Mirador las Águiles. Niet lastig, maar een leuke rustige wandeling met uitzicht over het dorpje El Chaltén en de berg Fitz Roy. Het waaide behoorlijk hard maar het zonnetje scheen in ieder geval. Later op de dag regende het maar hier hebben we geen last van gehad.

 • 00811
 • 00821
 • 00831


#9 El Chaltén 14-02
In de morgen vertrokken vanuit het hostel voor een 2 daagse hike inclusief overnachting in een tentje. Deze hadden we 's morgens gehuurd met een slaapzak en een matje. Vanuit El Chaltén zijn we richting camping Poincenot gelopen met een stralend zonnetje om daar de tent op te zetten. Vanuit daar zijn we verder gelopen naar Lago de los Tres, een schitterend uitzichtpunt richting Fitz Roy. Het was een flinke beklimming maar meer dan waard! Hier hebben 2 uurtjes genoten van de mooie natuur om erna terug af te dalen naar de camping. Hier stonden tientallen tentjes, want het is een erg populaire hike. Nadat we ons mee gebrachtte bakje pasta hadden gegeten hebben we nog enkele kilometers gewandeld naar een uitzichtpunt en de teller stopte bij 25 km. Een heerlijk dagje in de adembenemende natuur van Patagonie! 

 • 00911
 • 00921
 • 00931
 • 00941

 

#10 El Chaltén 15-02
Vanmorgen wakker geworden in ons tentje op camping Poincenot midden in de natuur. Het waaide en regende in de nacht maar gelukkig was het 's morgens vij het opstaan droog om de tent af te breken. Na een ontbijtje zijn we vertrokken naar Laguna Torre. Het weer was een groot verschil met gisteren, het zonnetje had plaats gemaakt voor wind en regen. De kilometers waren vandaag een stuk vlakker dan gisteren en rond de middag bereikten we Laguna Torre. Dit was een pittige klim, niet om de zwaarte maar om de harde wind vanuit de gletsjer. Bij het uitzicht punt zijn we allebei letterlijk omver gewaaid. Het uitzicht was minder spectaculair dan Lago de los Tres, maar dat kwam ook door de bewolking. De terugweg hadden we allebei vermoeide benen. 2 dagen wandelen met een zware rugzak met tent slaapzak enz. begonnen we te merken. Maar het was allemaal waard deze 2 dagen. 

 • 01011
 • 01021
 • 01041

 

Hola, eindelijk is het zover, ons groot avontuur gaat beginnen! Op 6 februari 2018 vliegen wij, Janine en William, naar Zuid Amerika om daar een half jaar te genieten van een welverdiende vakantie. Eventjes niet naar Unisign of Essent, geen wekker zetten en weg van het Nederlandse weer! 

Vanuit Schiphol vliegen we, bepakt met onze rugzakken,  naar Buenos Aires in Argentinië, waar we een dagje verblijven. Daarna reizen we door naar Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld, gelegen in Vuurland, Argentinië. Vanuit daar hebben we nog helemaal niets gepland, behalve een trek in  natuurgebied Torres del Paine. Hier moeten we ongeveer 2 weken later zijn. We nemen rustig de tijd om rond te reizen, is iets mooi dan blijven we langer, bevalt het ons niet of hebben we het gezien dan gaan we verder. We hebben een grove planning gemaakt, maar die kan natuurlijk nog compleet overboord gegooid worden tijdens de reis. Dat is het mooie van backpacken.

We hebben in ieder geval op de planning om de volgende landen te bezoeken: Argentinië, Chili, Ecuador en de Galapagos eilanden, Peru, Bolivia, Colombia en Panama. Enkele bezienswaardigheden en activiteiten die we zeker niet willen missen zijn onder andere de Incatrail naar Machu Picchu, hiken in Torres del Paine, mountainbiken op de Death Road, duiken op de Galapagos Eilanden, zeiltocht van Colombia naar Panama, zoutvlaktes in Bolivia.

We hebben vooraf een basiscursus Spaans gehad om ons enigszins een beetje verstaanbaar proberen te maken in dit veelal Spaanstalige continent. Dit maakt het natuurlijk veel makkelijker om contacten te leggen en dingen te organiseren. 

Tijdens onze reis gaan we proberen om jullie thuis een beetje op de hoogte te houden en dat willen we doen via deze website. Een berichtje sturen via de website, Facebook, Whatsapp of mail kan natuurlijk altijd, maar of we tijd hebben om deze te beantwoorden...... we hopen van niet. 

Adios!

Janine en William

 

Hallo allemaal, hier volgt onze tweede update van onze reis. We zitten momenteel in Bariloche in Argentinie en we hebben 3 schitterende weken achter de rug, lees hier onze verhalen!
 
# 11 El Chaltén 16-02
Vandaag konden we lekker uitslapen want we zouden tegen de middag met een ander stel, welke we in het hostel hadden ontmoet gaan klimmen. En met we bedoelen we William want Janine gaf de avond ervoor al aan dat dat er niet in zat, na 2 lange dagen hiken. Het weer was weer fantastisch, lekker zonnig dus geheel relaxed gingen we vrijwel direct naast ons hostel klimmen. Janine heeft lekker in het zonnetje aanschouwd hoe William samen met Yarden en Alon aan het klimmen waren. Dit koppel uit Israël klimt bijna wekelijks en ze konden William nog wat leren. Na alledrie 4 pittige routes gehad te hebben van een meter of 25 was de middag om. De benen en armen verzuurd, maar dat was het meer dan waard. Het was een gezellig dagje en na afloop hebben we samen nog een hapje gegeten en een biertje gedronken. 
 
 • 0110011
 • 0110021
 • 0110031
 • 0110041
 • 0110051


#12 El Calafate 17-02
De wekker ging op tijd om met de bus terug te gaan naar El Calafate. 3 uurtjes in de bus en de rest van de dag de relax modus aan. Beetje bellen met het thuisfront en wat door het dorpje lopen. Nadat we gekookt hebben in het hostel zijn we naar het Fiesta del Lago gegaan in het anfiteatro del Bosco. We waren er op tijd en het viel ons op hoeveel jeugd er aanwezig was en ook gezinnen uit alle omliggende steden. Het eerste concert was van een boyband CNCO, zeer leuke show en zelfs 1 bekend en ook nog leuk nummer 'Reggaetón Lento (Bailemos)'. Daarna begon het slotconcert van Luis Fonsi, dit was echt een leuk en goed concert, ook al kenden we alleen het nummer 'Despacito', het was erg gezellig. We schatten dat er zeker 10.000 mensen binnen waren bij dit festival. Enige nadeel...... geen bier te verkrijgen!
 
 • 0120011
 • 0120021
 • 0120031
 • 0120041


#13 El Calafate 18-02
Deze dag was een echte relax dag. Eerst lekker uitgeslapen op onze slaapzaal, want het was een uurtje of 2 gisteren. Daarna niet echt veel meer gedaan als een rondje gerend door El Calafate. Rest van de dag wat filmpjes gekeken en beetje socializen met het thuisfront, we missen jullie nog niet  hoor ;)  's Avonds hollandse kost gemaakt in het hostel, aardappelen groente en vlees, mmmmmm! 
 
 • 0130011
 • 0130021


#14 Puerto Natales 19-02
Na een lekker yoghurt-fruit ontbijtje hebben we de wandelschoenen aangetrokken en hebben we een wandeling gemaakt naar de Wilachu Caves. Leuke route door de natuur naar een grot met archeologische tekeningen van vroeger. Bij aankomst was deze helaas gesloten, maar na wat gepraat in ons beste Spaans mochten we toch even rondlopen. Niet veel meer te zien dan wat rotsen en namaak tekeningen, maar wel een schitterend uitzicht over Lago Argentino. De weg terug was door duinzand langs het meer en na bijna 20 km waren we terug in ons hostel. Na een uitsmijtertje hebben we de bus gepakt naar Puerto Natales in Chili. De rit viel wel mee maar het was vooral lang wachten bij de douane. Joehoe..... we hebben er allebei weer een stempeltje bij in het paspoort. Vanuit de bus terminal was het nog een kwartiertje lopen naar het hostel. 

 • 0140011
 • 0140021
 • 0140031


#15 Puerto Natales 20-02
Na een goed onbijt in het hostel hebben we onze tassen klaar gemaakt voor de hike in Torres del Paine de aankomende dagen. Rond de middag zijn we met de taxi naar een startpunt van een wandeling gegaan.  Deze wandeling over bijna 4 km had wel een hoogteverschil van bijna 500 meter tot uitzichtpunt 'Dorotea' boven op een berg. De start was bij een boerderijtje en hier mochten we wat chileense pesos betalen aan een man met maar 2 tanden. Na ruim een uur klimmen mochten we genieten van een uitzicht over de stad Puerto Natales, een gedeelte van nationaal park Torres del Paine en een groot uitgestrekt meer. Boven een broodje gegeten, genoten van het uitzicht en erna weer afdalen naar de grote weg. Hier hebben we de eerste keer proberen te liften, want het was nog bijna 10 km tot aan de stad en we wilden onze benen sparen voor Torres del Paine. Dit lukte vrij snel en we reden met een Chileens stel met hun moeder naar de stad terug. 's Avonds lekker een visje gegeten in het hostel en zo zijn er al 2 weken voorbij gevlogen. De tijd vliegt helaas voorbij!
 
 • 0150011
 • 0150021
 • 0150031
 • 0150041
 • 0150051


#16 Torres del Paine 21-02
De wekker ging nog voor 6 uur, we moesten namelijk om 7.10 bij de bus zijn. Ja het leven als reiziger is niet bepaald makkelijk! Bij het busstation stonden verschillende bussen klaar voor de transfer richting nationaal park Torres del Paine. Dit is de grootste bezienswaardigheid in Chili. Bij de ingang van het park natuurlijk even in de rij staan om de entree te betalen en daarna mochten we het park in. We hebben in het park 4 overnachtingen geboekt op verschillende campings om de beroemde W-trek te gaan hiken. Dit hadden we al in december geboekt want het zit meestal vol, zeker in januari en februari want dan is het hier hoogseizoen. We hebben er voor gekozen om de makkelijke versie te nemen, namelijk tent met slaapmat en slaapzak huren op de accommodaties. Dus niet slepen met vele kilo's op de rug. Na aankomst hebben we ingecheckt en één rugzak in de tent achter gelaten om erna een rondje te hiken. Een rustige wandeling van 15 km in een rustiger gedeelte van het park. Het regende een beetje, maar verder was het heerlijk weer. Mooie uitzichten, maar het beste moet nog komen in de volgende dagen. 
 
 • 0160011
 • 0160021
 • 0160031


#17 Torres del Paine 22-02
Wauw! Weer een geweldige dag in de natuur. Na een redelijk goede nacht in de tent zijn we rond half 9 vertrokken met onze rugzakken. De eerste kilometers waren richting de volgende camping Chileno. Ongeveer 5 km maar wel met het nodige klimwerk. Daar konden we weer een rugzak achter laten en verder lopen naar het bekendste uitzichtpunt van Torres del Paine, aan het meer met op de achtergrond de 3 Torres. Het eerste gedeelte was goed te lopen, maar de laatste kilometer was steil klauteren over rotsen. Met een strak blauwe hemel en een uitzichtpunt waar je uren van kunt genieten is dat geen probleem. Rond de middag waren we boven en hebben we echt genoten van deze schitterende omgeving. Broodje erbij, fotootjes maken en lekker relaxen. Na 3 uurtjes zijn we terug gelopen naar onze camping voor een welverdiende douche en 3 gangen diner) in de Refugio. De camping was super mooi gelegen aan een klein beekje met een waterval en de tenten stonden tegen een berg aan op allemaal houten platforms.

 • 0170021
 • 0170031
 • 0170041
 • 0170051
 • 0170061
 • 0170081
 • 0170091
 • 0170101
 • 0170111


#18 Torres del Paine 23-02
Vandaag een rustig dagje wat betreft kilometers hiken. We moesten van camping Chileno naar camping Cuernos, ongeveer 12 km met niet heel veel klimwerk. Het weer was perfect en het uitzicht erg mooi langs het Lago Nordenskjold. Deze dag was erg rustig en we kwamen weinig wandelaars tegen, omdat hier geen daghikes zijn. Het hele park is perfect onderhouden en er gelden strenge regels betreffende open vuur en afval. Elke avond is het gezellig om ervaringen uit te wisselen met andere reizigers en we krijgen zoveel nieuwe ideeën en tips voor het vervolg van onze reis. Cuernos was een wat drukkere camping en hier hadden we ook weer een tentje. Deze keer een wat kleiner en maar een héél dun matrasje, dus de nachtrust was iets minder. 
 
 • 0180011
 • 0180021
 • 0180031
 • 0180041
 • 0180051
 • 0180061


#19 Torres del Paine 24-02
Vooraf wisten we dat dit de langste dag zou gaan worden en met flink wat klimwerk. De route ging van camping Cuernos naar camping Paine Grande met onderweg een extra stuk door de France Valley richting een uitkijkpunt genaamd Mirador Británico. Dit laatste stuk konden we gelukkig lopen zonder volledige bepakking, dus alleen met de dagrugzak. In deze vallei waait het vaak hard en vandaag hadden we ook een beetje regen. Bij het uitzichtpunt was het bewolkt, maar goed genoeg om de bergen tot wel 3000 meter rondom ons heen te zien. De weg door de vallei naar beneden was er een met uitzicht over de helderblauwe meren. De laatste kilometers waren zwaar en we hadden allebei vermoeide pootjes en waren blij toen de camping in zicht was. We hebben deze dag bijna 28 km gehiked en meer dan 1000 hoogtemeters geklommen, het lijken wel fiets afstanden.
 
 • 0190011
 • 0190021
 • 0190031
 • 0190041
 • 0190051
 • 0190061
 • 0190071


#20 Torres del Paine 25-02
Helaas alweer onze laatste dag in nationaal park Torres del Paine. Na een slechte nacht op camping Paine Grande, op een te harde ondergrond en een snurker die ons door de oordopjes heen wakker hield, gingen we om 9 uur op pad. Het weertje was weer perfect en de route van vandaag was wat makkelijker. De route die we heen liepen moesten we ook terug, dus we konden altijd omdraaien. Vandaag gingen we richting het uitzichtpunt Glacier Grey, ongeveer 12 km enkel. Onderweg werden we weer getrakteerd op mooie uitzichten die Patagonië te bieden heeft. Op het verste punt was een uitkijk over de gletsjer die uitkomt in het meer Lago Grey. Gaaf om te zien hoe de gletsjer in het meer uitkomt en er overal ijsschotsen drijven in het meer. Vandaag ongeveer 7 uurtjes gelopen en daarna met de catamaran en vervolgens de bus terug naar Puerto Natales. De gehele W-trek in Torres del Paine was in een woord geweldig, het was niet goedkoop en kostte wat moeite om te boeken, maar het was het meer dan waard. De accomodaties zijn goed, liggen midden in de natuur en het eten is oké. We hebben ontzettend genoten, maar het was ook een fysieke beproeving om in 5 dagen meer dan 100 km te hiken met bepakking. Wandelen over paden met diverse ondergronden, klauteren over rotsen, lopen door beekjes, klimmen over bruggen, slenteren langs strandjes, drinken uit waterstroompjes, groeten naar mede hikers, balanceren op uitzichtpunten, hangen tegen de wind, maar telkens met een grote glimlach wanneer je om je heen keek. Er was geen moment dat de omgeving in Torres del Paine niet adembenemend was. En een goede les voor onze volgende hikes: neem veel minder eten en kleding mee! Wat hebben wij onnodig gesleept met spullen. 
 
 • 0200011
 • 0200021
 • 0200031
 • 0200041


#21 El Calafate 26-02
Na een kort nachtje vandaag een reisdag van Puerto Natales in Chili, terug naar El Calafate in Argentinië. Bij aankomst ingecheckt in ons hotel en er een rustdag van gemaakt, allebei nog een beetje moe van Torres del Paine. Na een heerlijke steak voor William en en visje voor Janine hebben we de oogjes dicht gedaan. 
 
 • 0210011
 • 0210021


#22 Bariloche 27-02
Weer een reisdag, maar nu 1,5 uur met het vliegtuig naar Bariloche. Het vervoer is overal perfect geregeld hier, een telefoontje en de bus is geregeld van hotel naar vliegveld. Komende dagen blijven we in de omgeving van Bariloche, om te genieten, wandelen, activiteiten en een cursus Spaans. 
 
 • 0220011
 • 0220021
 
Bedankt voor het lezen van onze avonturen en tot de volgende update!