Augustus

Wedstrijd #1 in Landgraaf zat erop en nummer #2 in Melderslo begon om 18.45. Zo’n wedstrijd is altijd genieten, alle renners uit de buurt staan aan de start en na een zomervakantie is het leuk om met iedereen weer even bij te praten. Ook leuk alle reacties over de laatste marathons, met name de Salzkammergut Tophy, en de leuke reacties op alle verslagen. Thanx hiervoor en dan weet ik tenminste ook dat de verslagen allemaal goed gelezen worden en dat is een goede motivatie om ze ook elke keer te schrijven!

Ik mocht als 8e opstellen van de 40 deelnemers en zat er met de start goed bij. De eerste 2 rondes kwam ik dan ook als 7e door en ik dacht het wordt een super dag. Maar helaas kon ik het erg hoge tempo niet vast houden en langzaam begon ik plaatsen te verliezen. Ik had ook erg veel moeite om aan te klampen bij de renners die me inhaalden. Zo verloor ik elke ronde weer wat plaatsen, en had ik toch wel moeite met het continu aanzetten. De organisatie had er weer een leuke ronde van gemaakt, en het was continu aanzetten na elke bocht. Ook zat er een leuk wasbordje in en leuke stukjes met draaien en keren. Iets wat ik dus echt niet meer gewend ben na al die marathons. 
Halverwege de wedstrijd sloot Lex van Enckevort bij me aan en dat was de eerste die ik echt kon volgen een paar rondes. Samen met hem reed ik enkele rondes maar ook hij ging me iets te snel en ik moest ook bij hem lossen. 2 Wedstrijden op een dag en geen XC rijden zorgde er dan ook voor dat ik het moeilijk had in Melderslo, maar de sfeer is er altijd zo goed dat ik hier dan ook erg graag aan de start sta. Net als in Landgraaf reed ik op de Cannondale en dat beviel ook tijdens de XC wedstrijden erg goed, dus ik denk dat hij komende winter vaker wordt ingezet.
Uiteindelijk werd ik vandaag 25e in Melderslo, maar de uitslag was minder van belang, plezier in het fietsen en een goede intensieve training naar de winter toe stond voorop. Voor komende tijd even geen wedstrijden tot aan 24 september Zoetermeer en daarna begint op 2 Oktober de wintercompetie traditiegetrouw in Baarlo. Het programma is al bekend en komt binnenkort ook op mijn site. De foto’s vandaag zijn van Kristel, ze heeft er verschillende gemaakt in Landgraaf en Melderslo!
Verder wil ik nog even speciaal een paar supporters bedanken en onder de aandacht brengen. Zoals jullie allemaal misschien nog weten heb ik in 2008 mee gedaan aan Duchenne Heroes met Team Mika en Brian. Deze twee jongens, die zelf de Duchenne spierziekte hebben komen samen met hun vader nog geregeld kijken naar de wedstrijden, wat natuurlijk erg leuk is. Dit jaar zal Bart Verstappen, de vader van Mika en Brian zelf deelnemen aan de Duchenne Heroes 2011, samen met Andre Geraads, die er in 2008 ook bij was. Ook zij moeten €2500,- pp bij elkaar krijgen als sponsorgeld voor onderzoek naar de spierziekte. Hier vind je hun site en hier vind je de terugblik van het avontuur in 2008

 • 2011-08-20_Melderslo_1
 • 2011-08-20_Melderslo_2
 • 2011-08-20_Melderslo_3
 • 2011-08-20_Melderslo_4
 • 2011-08-20_Melderslo_5
 • 2011-08-20_Melderslo_6

Jaren geleden in de wintercompetitie was de wedstrijd ook rondom Snowworld en nu was hij terug maar dan nu tijdens een nationale wedstrijd van de KNWU. Aangezien het een erg mooie ronde is afgelopen week besloten om op zaterdag dan maar 2 wedstrijden te rijden. ’s Morgens dus de XC wedstrijd in Landgraaf en ’s avonds in Melderslo de streetrace. 

’s Morgens met Kristel naar Landgraaf gereden en daar samen met Noud Nijssen, Eric Hegger en Peter Nielen de ronde verkend. Beetje veranderd ten opzichte van jaren geleden in de winter maar daardoor niet minder leuk. De afdaling met de wortels was ingeruild voor een lange iets beter lopende afdaling met veel draaien en op en af. De klim was langs Snowworld en die hakte er goed in elke ronde.
Het startveld was niet groot vandaag, een kleine 30 amateurs waren naar Landgraaf gekomen. Gelijk na de start moesten we de lange klim op en gelijk vloog de hartslag omhoog. Iets wat ik niet meer gewend ben na al die marathons, want dan wordt er een stuk rustiger gestart, zeker bij de lange marathons. Tijdens de klim had ik het dan ook al gelijk zwaar met een hartslag ruim boven de 180.
 
We reden met een paar renners bij elkaar en ik probeerde er bij te blijven maar dit ging niet van harte. Het parcours was genieten, de afdaling was erg leuk met enkele springbulten erin. In de 2e ronde ben ik bij het groepje weg gereden op de lange klim en heb ze daarna ook niet meer terug gezien. Ik reed nu op een 20e plaats en dat zou nog lang zo blijven.

Na 3 rondes werd ik perfect verzorgd door Huub Nijssen, want het was erg warm en dorstig weer dus een nieuwe bidon was meer dan welkom. Met nog 2 rondes te gaan had ik niemand meer voor me en achter me zitten. Voor me kon ik nog 1 renner zien, als ik aan de klim begon was hij al bijna boven. Maar de klim duurde meer dan 2 minuten dus dat was echt niet meer goed te maken. Dus de laatste rondes mijn eigen tempo gereden en de laatste ronde iets rustiger aan gedaan. Na 1 uur en 10 minten kwam ik over de finish en eindigde op een 20e plaats. Achteraf gezien mijn beste resultaat in een nationale wedstrijd. Gegevens van de wedstrijd: HR gem 168 HR max 184 17 km/h gem.

Deze wedstrijd was echt de moeite waard en laat ook zien wat voor mogelijkheden er zijn wat betreft het mountainbiken in Zuid-Limburg! Hopelijk is het een blijvertje op de kalender en misschien wel in de wintercompetitie! Na de wedstrijd was het goed eten en drinken en herstellen voor de volgende wedstrijd, 6 uurtjes later, in Melderslo.

 • 2011-08-20_Landgraaf_1
 • 2011-08-20_Landgraaf_2
 • 2011-08-20_Landgraaf_3
 • 2011-08-20_Landgraaf_4
 • 2011-08-20_Landgraaf_5
 • 2011-08-20_Landgraaf_6
 

Tijdens de zomervakantie samen met Kristel in Tirol, heb ik nog even een marathon mee gepikt. Voorafgaand van de vakantie eerst nog een week op kamp geweest met Jong Nederland, en de week erna op familie bezoek in Wenen. Daarna door naar Sankt Anton, wat in de buurt van Ischgl ligt. Na de Salzkammergut en voor de Ischgl Ironbike dus weinig getraind, alleen enkele keren wat gefietst. De Salzkammergut Trophy gelukkig goed verwerkt en goed hersteld van deze lange tocht.

Dan naar de zware, maar mooie marathon in Ischgl, op het routekaartje staan 78 km en 3820 hm. De rit bestaat eigenlijk uit 2 flinke klimmen tot ruim boven de 2800 meter en in het begin een startlus. In eerste instantie een normale marathon, maar de vele hoogtemeters, zeer steile stukken in combinatie met de ijle lucht maken het een erg zware marathon. Dit heb ik dan ook ondervonden, zeker na enkele weken wat minder trainen en goed eten en drinken ;) Maar goed uitrijden was het doel en een klassering maakte me vandaag weinig uit.

Op vrijdag hebben we startnummer al opgehaald dus op zaterdag was het kort warm rijden en opstellen. Vandaag trouwens op de Giant gestart, want de Cannondale was me iets te goed om overal mee heen te slepen. Kristel was er ook bij en maakte in het begin al gelijk wat foto's. Ze zou ook na 30 km op de eerste klim staan, met de skilift omhoog. 

De eerste km gingen goed, eerste korte klim van 500 hm kwam ik goed door en had lekker tempo te pakken. Hier reed ik samen met een Oostenrijker, waarmee ik de Salzkammergut ook een flink stuk mee heb samen gereden. Na de klim volgde een snel stuk langs een riviertje en hier hield ik me lekker rustig in een groep. Na 27 km kwamen we terug in Ischgl en begon de lange klim tot aan de Greitspitz op 2853m. Bij het Mittelstation van de skilift stond Kristel me aan te moedigen. Even lachen voor de foto, armstukken afgeven en ik reed weer verder. In het begin ging het goed maar des te hoger ik kwam ging het moeilijker. De ijle lucht zorgde ervoor dat de hartslag niet echt omhoog ging en het duurde dan ook erg lang voor ik boven was. Het weer speelde vandaag erg goed mee en de hele dag was het perfect fietsweer!

Het gedeelte na de top maakt het afzien van de klim ruimschoots goed. Wat een geweldige paden en uitzichten kregen we hier voorgeschoteld. Op zo'n moment baal je dat je in het vlakke kikkerlandje woont! Het tweede gedeelte van de afdaling waren schotterpaden dus lekker met 60+ km/h omlaag denderen.

Tot aan de voet van de laatste lange klim ging het goed, maar het ergste moest nog komen. De klim die volgde was steiler dan de vorige en liep totaal niet bij mij. Bijna constant op de piccollo en met een paar km/h bergop ploeteren op grote hoogte. Ploeteren was het ook echt, want er zaten stukken bij waar je moest lopen en dat haalt je helemaal uit het ritme. Ik was dan ook erg blij dat ik boven was op deze klim en kon beginnen aan de afdaling terug naar Ischgl.

Heerlijk was het om lekker omlaag te rijden na weer zo een lange en zeer pittige klim. Een uitslag boeide me vandaag niet zozeer, wilde genieten van weer een nieuwe marathon in een voor mij nieuwe omgeving. Genoten heb ik zeker, maar ook serieus afgezien, zelfs zo erg dat ik stukken heb gelopen waar ik normaal omhoog zou fietsen!

Na 6:08 kwam ik over de finish met een gemiddelde van nog geen 13 km/h. Achteraf misschien beetje te licht gedacht over deze erg zware marathon. De winnaar, wereldkampioen marathon, Alban Lakata, wist in 4:00 uur de finish te halen! Uitslag 80 overall van de 144 finishers. In mijn klasse was ik 21 aangezien er erg veel elite renners voor me zaten. Kristel bedankt voor de foto's en de support, het was een leuk dagje en vakantie. Verder nog een paar dagen in Sankt Anton vakantie gehad en op de laatste dag nog sneeuw gehad.

Vakantie zit er weer op en ga nu eens kijken naar de planning tot aan de Cape Epic. Programma van de winter competitie is ook weer bekend en zal binnenkort mijn programma bekend maken.

 • 2011-08-06_Ischgl_Ironbike_1
 • 2011-08-06_Ischgl_Ironbike_2
 • 2011-08-06_Ischgl_Ironbike_3
 • 2011-08-06_Ischgl_Ironbike_4
 • 2011-08-06_Ischgl_Ironbike_5
 • 2011-08-06_Ischgl_Ironbike_6
 • 2011-08-06_Ischgl_Ironbike_7