Vandaag stonden we aan het vertrek voor de zwaarste en langste etappe van de Cape Epic 2012. 147 km en 2900 hoogtemeters stonden op het programma, waarvan het eerste gedeelte geneutraliseerd. We zullen vandaag een beschrijving geven hoe een dag er uit ziet hier tijdens de Cape Epic.

 

Zoals elke morgen gaat om 5 uur de wekker, alhoewel de wekker, meestal is er een plaatselijke muzikant die ons wakker komt maken. Meestal blijven we nog even liggen om dan aan te sluiten in de rij voor de WC’s. Daarna gelijk een ontbijtje pakken, wat niet altijd even makkelijk is op de vroege morgen. Maar we proberen ons vol te eten zoveel als we kunnen. Omdat we ‘s avonds de fietsen in orde maken en de spullen al klaar leggen voor de volgende dag kunnen we na het ontbijt gelijk zorgen dat we de wielerkleding aan hebben en alle accesoires klaar leggen. Onderweg gaat er aardig wat mee om te kunnen repareren en natuurlijk te eten.  

 

Wat we zoal bij hebben buiten onze fietsuitrusting zijn een paar extra binnenbanden, CO2 patronen, pompje, repen, gelletjes, camelbag, telefoon, routekaartje enz. Nadat we ons klaar hebben gemaakt en de tas ingeleverd (alleen als we de dag erna in een ander dorp overnachten) halen we de fietsen op en zorgen we dat we op tijd in het startvak staan (geordend op algemeen klassement) . Om 7 uur is dan het vertrek van de eerste blokken, waar wij in staan. De rest 10 minuten later, behalve vandaag want er was een massastart ivm de lengte van de etappe.

 

Dan de wedstrijd van vandaag. We zaten goed voorin bij het geneutraliseerde gedeelte en zorgden dat we steeds bij elkaar bleven. Echter na 25 km verloren we elkaar uit het oog en ik wist niet of Anton nou voor of achter me zat. Ik besloot om te wachten want als je pech hebt of een valpartij hebt is het natuurlijk het beste om dit samen zo snel mogelijk op te lossen. Ik was al een stuk terug gefietst en ik zag Anton niet. Ondertussen was het halve peleton al voorbij gekomen. Gelukkig kwam ik hem weer tegen en hij bleek dus voor me te hebben gezeten. Balen, maar het was niet anders.

 

Nu was het dus een grote inhaalrace voor vandaag. We konden goed blijven schuiven en maakten veel plaatsen goed. Zeker berg op waar de renners verder naar achter veel moeten lopen en wij wel omhoog kunnen fietsen. Dit bleef zo gaan tot de tweede verzorging. Hier staan elke keer 2 bidons voor ons klaar met de eigen voeding, die we de dag ervoor afgeven bij de organisatie. Verder is het elke keer wat water en cola drinken(houdt de maag rustig) en wat bananen en koek naar binnen werken. Eten en drinken is op zo’n dag uitermate belangrijk, want je lichaam gebruikt zoveel calorieen.

 

Na de tweede verzorging kreeg  ik het moeilijker, het was erg warm vandaag, 28 gemiddeld en 38 maximaal en hier kan ik iets minder tegen dan Anton. We konden gelukkig blijven schuiven naar voren en Anton heeft het kopwerk voor zijn rekening genomen. Gelukkig ging de dip over en konden we op het laatst nog goed door rijden. Het was een echte zware etappe met vooral op het eind heel veel hoogtemeters en elke keer als je dacht dat je boven was ging je de hoek om en moesten we nog een stukje klimmen! Vandaag waren we na 7 uur en 23 minuten 111 overall en 77 bij de heren. We staan nu in het klassement 98 algemeen en we hebben voor ons zelf de doelstelling om bij de eerste 100 te finishen.

 

Onderweg is het verder prachtig, uitzichten waar we toch nog tijd voor maken om van te genieten en de mensen langs te kant is in een woord geweldig. Overal zie je mensen en vooral kinderen langs de route, en de een nog enthousiaster dan de andere. Allemaal willen ze dat je een high five geeft, echt geweldig.

 

Na de wedstrijd staan ze klaar om de fietsen te poetsen en krijg je gelijk te eten en te drinken. Daarna is het de tas ophalen en tentje uitzoeken, met een paar Nederlanders bij elkaar. Dit is natuurlijk erg gezellig en er wordt nog veel nagesproken over de etappes. De douche erna is altijd heerlijk en dan kunnen we de relax zone in, beentje omhoog, wat eten en drinken en beetje internetten. Tussen door de kleding klaar maken en de fiets nakijken en om 18.00 is het eten met zijn allen. De prijsuitreiking met daarna de briefing voor de volgende dag is ook erg leuk en dan is het optijd de tent opzoeken, want de volgende dag gaat de wekker weer om 5 uur! Tot morgen allemaal, dan staan 105 km en 2600 hm op het programma.

 

  • 2012-03-28_Cape_Epic_dag_3
  • 2012-03-28_ce_etappe3_11
  • 2012-03-28_ce_etappe3_14
  • 2012-03-28_ce_etappe3_15
  • 2012-03-28_ce_etappe3_17
  • 2012-03-28_ce_etappe3_4
  • 2012-03-28_ce_etappe3_6
  • 2012-03-28_ce_etappe3_9