De eerste marathon van dit seizoen stond vandaag op het programma. De Ardennes Trophy in Theux heb ik al meerder keren gereden en het blijft een leuke technische rit, op anderhalf uur rijden van thuis. Met 100 km en 2650 hoogtemeters voor de boeg stond ik fit en gemotiveerd aan de start, want ik had wat goed te maken van de DNF van vorig jaar. Maar de eerste marathon van het seizoen is er wel altijd eentje die erin slaat!


In het startvak begon het net voor de start wat te miezeren, maar gelukkig hield dat snel op en konden we vertrekken op een mooi en voor Ardennes begrippen droog parcours. Het eerste uur gaat  altijd erg snel, de aanloop is op wat bredere paden om opstoppingen te voorkomen. Hier had ik dan ook geen last van in het begin van de rit. Het parcours lag er zoals gezegd perfect bij, zelfs op stukken stoffig, echter sommige sommige passages door kleine riviertjes en beken blijven natuurlijk altijd nat!

 

De eerste uren gingen erg lekker bij mij, niet voluit maar met enige reserve kon ik makkelijk in de grote groep rijden die lang samen zat. De eerste verzorging sloeg ik over en bij de tweede stopte er ook bijna niemand, ik moest toch de bidon vullen en wat eten. Na even gas te hebben gegeven sloot ik weer aan in de groep. Als het zo lekker gaat is het heerlijk rijden, weetje goed, mooi en technisch parcours met veel klim en daalwerk, kortom zoals wel vaker, genieten op de fiets.

 

Iets na halverwege ben ik wat gaan versnellen, de benen voelden goed en ik kon langzaam wat plaatsen opschuiven, vooral bergop liep het voor mijn gevoel erg lekker. Bij de splitsing van de 100 km en de 75 km zat ik een tijdje alleen, ik bleek dus bij veel renners van de 75 km te hebben gereden. Na enkele kilometers sloten er toch wat renners aan en werd er een groep gevormd om samen te rijden. Ondanks dat ik goed gegeten had onderweg en van tevoren bleef ik bijna de gehele tijd een honger gevoel hebben en rond 80 kilometer voelde ik de energie weg stromen uit mijn lichaam. Hier heb ik niet zo snel last van, mijn lichaam is normaal tijdens een marathon redelijk zuinig, dat weet ik ondertussen wel na al die jaren. Ik heb toen wat gelletjes erin gegooid, een reep wat extra gegeten bij de verzorging en veel gedronken in de hoop dat het geen echte hongerklop zou worden en dat ik compleet geparkeerd zou staan. Het liep niet meer, kon niet meer diep gaan en er passeerden veel renners. Ik bleef toch proberen en langzaam kwam de energie toch nog wat terug. Ondertussen met nog 10 km te gaan maakte het mooie weertje plaats voor een flinke bui met regen en onweer. Zo werden de laatste kilometers toch nog modderig, maar dat mocht maakte niet meer uit zo aan het einde van de rit. Ik kon de laatste kilometers gelukkig goed uitfietsen en bij de laatste kilometer kwam ik Anton tegen die de 75 had gedaan vandaag. Zo kwamen we bijna gelijk over de finish, om daar t genieten van een heerlijke BBQ worst, want honger had ik nog steeds!

 

De uitslag van vandaag is een 51e plaats overall en in mijn klasse 27e. De eerste marathon van het seizoen is altijd weer wennen, maar ondanks de hongerklop kijk ik toch tevreden terug en kijk ik positief vooruit naar de volgende wedstrijden. Eigenlijk komend weekend een 24 uurs race maar deze gaat voor mij niet door, ik start zaterdag in Beesel in de Open Klasse en zondag waarschijnlijk een nationale wedstrijd in Heeswijk Dinther.

  • naamloos