April

Vandaag stond eindelijk de eerste wedstrijd voor het zomerseizoen op het programma voor mij. Afgelopen 2 maanden heb ik geen wedstrijden gereden en alleen maar duurtrainingen gedaan. Heb nog geen specifieke trainingen gedaan, de nadruk lag vooral op het duurwerk om een goed basis te creeren. Olne Spa Olne was vandaag dan ook de eerste test hoe het gesteld is met de conditie.
In 2004 en 2005 heb ik deze marathon gereden en ik kon me herinneren dat het ondanks de wat kortere afstand (75 km) wel een zware, maar vooral mooie marathon is zo vroeg in het seizoen. Samen met Anton ben ik naar Olne gegaan en we zijn gestart in de tweede groep om 9 uur. De benen voelden gelijk al goed aan en ik kon redelijk voorin mee draaien, maar wel een beetje behouden.
 
Al redelijk snel was er een grote opstopping en hier stond het goed vast, gelukkig kon ik met een paar andere renners sneller door aangezien wij de chrono reden en de rest de toertocht en we voorbij werden gelaten. Daarna vond ik snel mijn ritme, het klimmen ging erg lekker hier liep ik uit op de renners waar ik mee samen reed en op de wat vlakkere stukken en in de afdalingen sloten ze weer aan, omdat ik niet te veel risico wou nemen.
 
De eerste 2 verzorgingsposten ben ik voorbij gereden want had zelf genoeg bij en besloot om alleen bij de 3e te stoppen na iets meer dan 55 km. Met 3 renners zaten we steeds bij elkaar, een belg en een nederlander van 26 inch team. Op een vlakker gedeelte trok ik even goed door en merkte al dat de rest wat moeite had. Tot halverwege ging het goed gelijk op en daarna probeerde ik op een van de vele klimmen weg te rijden. Dit lukte me en ik liep langzaam uit tot ik ze niet meer zag. Mijn achterband begon langzaam leeg aan te lopen en moest ook na 53 km stoppen om hem bij te pompen. Op dat moment zag ik Peter van Mil staan en mocht even zijn pompje lenen zodat ik geen patroon hoefde te gebruiken. Dus even snel bijpompen en weer verder.
 
Helaas waren de jongens net voorbij gekomen en na een korte stop bij de verzorgingspost moest ik weer in de achtervolging. De benen waren goed en ik kon redelijk makkelijk terug komen, maar helaas de achterband liep weer leeg en ik merkte dat ik af en toe op de velg zat. Omdat die net nieuwe zijn en er al een kleine deuk in zat door de eerste leegloper wou ik niet te veel risico lopen en heb er snel een binnen bandje in gegooid. Net iets meer dan 4 minuten duurde het en ik kon weer verder met de achtervolging.
 
De benen bleven goed aanvoelen en ik kon ook de laatste 15 km nog flink voluit rijden. Ik pikte nog veel mensen op, de meeste op de zware klim met de losse stenen door het water. Hier kon ik net omhoog fietsen en gelukkig gingen de toerrijders hier netjes een de kant en kreeg ik af en toe een duwtje in de rug. De klim deed wel pijn maar gelukkig was het einde in zicht. Op de laatste klim zag ik de renner van team 26 inch nog en kon hem toch nog inhalen in de laatste paar kilometers.
Na 3:52:14 rolde ik over de finish en achter was dat goed voor een 73e plaats algemeen en een 23e plaats in mijn categorie. Ben tevreden over de conditie en het ging niet verkeerd, alleen jammer van de lekke band anders had er meer in gezeten. De tocht was erg mooi en het parcours lag er goed bij niet al te nat. Anton finishte net iets meer dan 13 minuten later en na een heerlijke worst zijn we tevreden huiswaarts gekeerd.
 
  • 2010-04-11_Olne_Spa_Olne_1