Dit seizoen stonden er 2 wedstrijden dik gedrukt op de agenda, vorige maand de Trans Portugal en afgelopen weekend de 24 uurs duo race in Rieste, samen met teamgenoot Daan Bongers. Wat een fijn gevoel om na 24 uur alles gegeven te hebben met de Nederlandse vlag in de hand als winnaar over de finish te komen! Dat ik nu tijdens het schrijven van dit verslag kan terug kijken op deze overwinning en de 6e plaats in Portugal maakt mijn seizoen eigenlijk al geslaagd. Hieronder mijn verslagje van de 24h MTB Rennen am Alfsee sponsored bij Univega.  

Op zaterdagmorgen samen met Daan naar Rieste gereisd om om 14:00 uur van start te gaan in de 24 uurs wedstrijd. Univega, onze hoofdsponsor van het Univega Pro Cycling Team organiseert deze wedstrijd, dus voor het team is het een jaarlijks terugkerende wedstrijd. We stonden met 2 teams aan de start. Een 4 persoons team met de Duitsers Michel Schulze, Thorsten Sturm en Thomas Jaeger en de Belg Kevin Geentjens en samen met Daan deed ik mee in de 2 persoon klasse. In totaal 1300 deelnemers verdeeld over 1, 2, 4, 6 of 8 persoons team. Veel renners dus aanwezig op een parcours van 12 kilometer rondom de Alfsee.  

De verzorging van ons team was het gehele weekend in handen van Herman Schoens, Robert Schaefer en Wiel Frissen. Ze hadden de tent klaar staan in de wisselzone en alles voor de verzorging geregeld, zelf hadden we een hotelkamer op 100 meter afstand van het parcours om even op te frissen en te slapen als we niet aan het fietsen waren.   

Samen met Daan hadden we ons plannetje al klaar om de wedstrijd in te delen, eerste uren elke ronde wisselen, daarna 2 rondes  per keer en in de nacht 4 rondes om degene die niet rijdt toch even te kunnen laten slapen. Beiden rijden we de laatste weken sterk, Daan heeft enkele goede uitslagen op de weg gereden en zelf ben ik goed uit de Trans Portugal gekomen. Voor ons allebei is het de 2e 24 uurs race die we reden, Daan heeft 2 jaar geleden deze wedstrijd gewonnen met Kevin en ik heb vorig jaar solo in Zeeland gewonnen. Stiekem gingen we dus allebei voor de 2 zeges uit 2 deelnames.

De start om 14:00, allebei zelf klaar ervoor net zoals de Univega bikes. Daan nam de eerste ronde voor zijn rekening, waarna ik na een half uur mijn eerste ronde mocht rijden. De rondetijden lagen elke keer rond de 30 minuten, voor de 12 km. In de wisselzone, was het dan een klein stukje lopen en een bandje overgeven aan de renner die moest rijden. Vanaf de eerste ronde lagen we op de eerste positie, van de 21 teams in onze klasse. Het was warm en benauwd weer en na een uurtje kwam er nog een hele korte hagelbui over. Gelukkig bleef het daar bij en was het heerlijk weer, misschien zelfs wel een beetje te warm. 

Tot aan 18:00 uur reden we om de beurt onze ronde en deden we niet voor elkaar onder. Steeds rondetijden rond de 30 minuten, vaak afhankelijk of er net een snellere renner in de buurt zat waar je mee kon samenwerken. Dit samenwerken was wel fijn aangezien de ronde snel was met enkele lange rechte stukken. Deze stukken werden afgewisseld met korte klimmetjes op het talud langs het water, dat meerdere keren per ronde op en af gereden werd. Ook zaten er nog enkele leuke stukjes single track in door het bos, wat het geheel samen een leuke ronde maakt. Niet technisch, maar ideaal voor zo'n wedstrijd met altijd 300 renners op het parcours en overal mogelijkheden om goed in te halen. Na een 4 uurtjes wedstrijd hadden we al een voorsprong van een kleine 10 minuten opgebouwd. 

De volgende sessie tot aan 22:00 uur reden we elke keer 2 rondes voordat we wisselden, dan hadden we in de tussentijd wat meer tijd om even te douchen, goed te eten en onze fiets te laten verzorgen. Dit bleef bij beiden perfect lopen, geen problemen allebei goede benen en een voorsprong die verder uit liep. De rondetijden bleven bij allebei constant, rond de 30 minuten. De temperatuur bleef goed en het was fijn rijden in de korte broek en shirtje. Het parcours veranderde niet, ondanks dat er zoveel over werd gereden, alles bleef te rijden.

Nadat we allebie 2 keer 2 rondes hadden gereden zijn we over gegaan op 4 rondes per keer, althans dat was de bedoeling. Daan begon hiermee en ik zou mijn eerste echte pauze pakken met een uurtje slaap, maar net nadat ik op bed lag belde Herman me op dat Daan problemen had met zijn verlichting. Ik me dus snel weer omgekleed en klaargemaakt om weer te rijden. Gelukkig zonder tijdverlies kunnen wisselen en ik begon aan mijn blok van 4 rondes. Dit was erg leuk rijden in de nacht, overal lampjes en toch een leuk sfeertje onderweg. Rond 1 uur in de nacht mocht ik dan eindelijk even op bed gaan liggen om even te slapen. Om ongeveer 3 uur mocht ik weer beginnen voor de mooist kilometers, namelijk tijdens het opkomen van de zon. Erg leuk en apart om dan te rijden en de vogeltjes te horen fluiten. 

Iets meer dan 2 uurtjes deed ik over de 4 rondes en kon ik aan mijn 2e lange rust beginnen en een uurtje slapen. Ondertussen hadden we de nummer 2 al op een ronde gereden en lagen we dus meer dan een half uur voor, dat gaf ook wel een beetje rust en als we geen pech zouden krijgen moest de overwinning geen probleem zijn. In de morgen gingen we ook terug naar elke keer 2 rondes rijden, we genoten er allebei nog van en voelden ons nog goed. Daan had onderweg nog wat kleine problemen met zijn achterrem wat hem enkele minuten kostte, maar we hadden marge genoeg. 

Zo konden we eigenlijk redelijk op ons gemak de laatste rondes rijden, maar ja, zo zitten we allebei niet echt in mekaar en we bleven toch nog snelle rondes rijden tot aan het eind. Met nog een klein uurtje te gaan vonden we het goed geweest, allebei hadden we 23 rondes afgelegd, 276 km per persoon en bijna 2 rondes voorsprong om de nummer 2. Omdat iedereen pas finisht na 14:00 uur hebben we even gewacht en zijn we samen met de Nederlandse vlag in de hand over de finish gereden! Wat een super gaaf gevoel, voor Daan en mij voelde het als een bekroning op onze vriendschap om samen deze overwinning te pakken. We waren 100% aan mekaar gewaagd, rondetijden exact gelijk gezien over de 24 uur.  En.... allebei in 24 uurs races nog 2 uit 2! 

Na een heerlijke douche mochten we de beker en prijzen in ontvangst nemen en konden we eindelijk samen even nagenieten, want onderweg hebben we mekaar niet gesproken! Het andere team werd 3e en mocht ook het podium betreden, 2 keer succes dus voor het team. Univega Pro Cycling Team nogmaals bedankt voor het geweldige en gezellige weekend, maar vooral Daan als super teamgenoot! 

 

  • 2016-06-05_24hRieste_1
  • 2016-06-05_24hRieste_2
  • 2016-06-05_24hRieste_3
  • 2016-06-05_24hRieste_4
  • 2016-06-05_24hRieste_5
  • 2016-06-05_24hRieste_6
  • 2016-06-05_24hRieste_7
  • 2016-06-05_24hRieste_8